V Nitre zrekonštruujú polikliniku a zateplia štyri materské školy

07.12.2012 Nitra

Nitra 7. decembra (TASR) – Mesto Nitra pripravuje rekonštrukciu polikliniky na sídlisku Klokočina a zateplenie štyroch materských škôl. Podľa slov nitrianskeho viceprimátora Štefana Štefeka sa so stavebnými prácami začne čo najskôr, hneď ako to dovolí počasie a dokončia sa verejné súťaže na dodávateľov prác. "Poliklinika aj škôlky budú vysúťažené v krátkej dobe. Boli to materské školy, ktoré sme si pripravovali na projekty z fondov Európskej únie, len taká výzva nebola, takže sme ich nepoužili. Máme urobené projektové dokumentácie, bolo na ne vydané stavebné povolenie. Ide o materskú školu Za humnami, materskú školu Nábrežie mládeže, materskú školu Párovská a materskú školu Benkova,“ informoval Štefek.

Časť financií na rekonštrukciu zaplatí mesto zo svojho rozpočtu. Väčšinu nákladov však pokryje dvojmiliónový úver z programu Slovenskej sporiteľne, ktorý je financovaný zo zdrojov Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Prostriedky z tohto úveru sa môžu použiť na projekty, ktoré zvyšujú energetickú efektívnosť budov vo vlastníctve samospráv. Podmienkou je, že podiel usporenej energie musí byť vyšší ako 30 percent.

"To sú tie štyri základné opatrenia, teda zateplenie fasády, strechy, výmena okien a kotolne. Kde kotolňa nie je, tam sa spraví regulácia tepelného rozvodu,“ vysvetlil Šefek.

Mestu sa už podarilo kompletne zrekonštruovať polikliniku na sídlisku Chrenová. Teraz sa dočká aj poliklinika na Klokočine. Podľa Štefeka však bude oprava náročnejšia.

"Toto bude trošku ťažšie, pretože zhodou okolností počas rekonštrukcie na Chrenovej nám z jedného krídla odišlo Medicínske centrum. Do uvoľnených priestorov sme potom mohli presúvať lekárov z tých priestorov, ktoré sa renovovali. Tu takú možnosť nebudeme mať. Nebudeme môcť poskytnúť náhradný priestor, ale po týždni sa budú zatvárať chodby, na ktorých sa bude pracovať. Tí lekári si zrejme budú musieť brať dovolenky,“ upozornil Štefek.
 

Vyberte región